Over mij

Toewijding aan yoga en bewustzijnsontwikkeling hebben mij de nodige confrontaties met mezelf en prachtige momenten van inzicht gegeven. Wat begon als een eerste kennismaking met mijn lichaam, werd een reis van bevrijding en creatieve bloei. Onderweg ontdekte ik de intelligentie van het hart, dat een eindeloos potentieel heeft voor verbinding, overgave en expressie. Ik deel graag hoe yoga je leven kan verrijken, je kan bevrijden en laat bloeien. Dat doe ik met het delen van yogalessen, workshops, ceremonies, yogaretraites en yogaopleidingen,

 

Ik ontdekte yoga in mijn geboortestad Amsterdam. Als jonge twintiger ervaarde ik continue stress. Ik was overgeleverd aan mijn (negatieve) gedachten, zonder dat ik mij hier bewust van was. Ik leed onbewust. Ik dacht mezelf moe en mijn lichaam weerspiegelde dat. Zwaarte, ongemak en gebrek aan energie belemmerde mij van dingen doen die ik diep van binnen wilde doen. Ik was jaloers op energieke mensen die hielden van bewegen, die van nature vrolijk waren en overal zin in hadden. Dat wilde ik ook! Alleen had ik begin 20 last van verlammende onzekerheid, zelftwijfel en hardnekkige weerstand. "Is dit het nou?" dacht ik. Ik werd minder gelukkig zonder aanwijsbare reden en intuïtief wist ik zeker dat het anders kon. Ik was mijn worsteling beu en ging naar zoveel mogelijk yogalessen als ik kon. Ik volgde Ashtanga Yoga om mijn oefening te verdiepen en Bikram Yoga om mijn fysieke weerstand te doorbreken. Op mijn 25e besloot ik In een opwelling om een yogaopleiding te volgen.

 

Doorbraak

Tijdens de eerste 9 maanden yogaopleiding begon de transformatie. Ik volgde een 200-uurs Vinyasa opleiding bij Johan Noorloos, Marcel van de Vis en Anat Geiger. Ik kwam mezelf enorm tegen en kwam onder ogen hoe ik mezelf moe maakte en nooit ontspande in het bijzijn van anderen. Ik stond in standje overleven. Aan het eind van de opleiding volgden we een Yin Yoga workshop van Anat Geiger en had ik een doorbraak. Ik had één keer eerder een yin yogales gevolgd en vond het ronduit vreselijk. Stilzitten confronteerde mij namelijk met duizend dingen die ik niet wilde denken en voelen. Na twee dagen examenlessen was ik moe en ik besloot te doen alsof ik meedeed. Ik sloot mij af. Mijn lichaam had pijn en ik wilde er niet zijn. Op een gegeven moment gingen we uit een houding en realiseerde ik me dat ik niets hoorde, alleen een stem in de verte. Ik was diep in mezelf gekeerd, wakker maar ergens anders. Ik moest mijn best doen on mijn lichaam te bewegen. Toen ik eenmaal bewoog deed het zoveel pijn dat ik met moeite op de mat ging liggen om vervolgens overladen te worden door een stroom van wat ik alleen maar kon omschrijven als energie, gekoppeld aan herinneringen en heftige emoties. 

 

Proces van bevrijding

Ik liet jarenlange vastgehouden lichamelijke, mentale en emotionele spanning los. Na die 'release' voelde ik de lichtheid die ik jarenlang zocht. ik voelde me bevrijd. Ik begon het proces van yoga te begrijpen als (onder andere) het ontrafelen van spanning. En dat werd mijn reis. Laagjes afpellen. Mezelf bevrijden van blokkades en identificaties door ze aan te kijken op de mat. Ik had mijn mentor gevonden in Anat. Vanaf dat moment stond ik drie keer per week in haar les. Zij verwoorde de strijd die ik voelde. "Become the warrior" zei ze, "cut through your weakness". Ze bracht tomeloos innerlijk vuur. En tegelijkertijd bracht ze onvoorwaardelijke liefde die mijn hart openbrak. Ik kon steeds meer blokkades herkennen, doorvoelen en opruimen. Ik leerde kracht met zachtheid te combineren, Innerlijk vuur met een liefdevolle vriendelijkheid. Ik leerde getuigen te zijn van alles wat er in mijn bewustzijn beweegt. En ik leerde dat ik mijn gedachten niet ben, en dat maakte de weg vrij voor intens geluk.

 

Heling van het lichaam

Jarenlang had ik mezelf in houdingen gewrongen die niets voor mij deden. Ik had geleerd een plaatje na te bootsen, niet om intern te voelen. Tot ik bij Anat kennis maakte met de Functionele Benadering van yoga (The Functional Approach ontwikkeld door Paul Grilley). Dankzij deze benadering van yoga, waarin wordt uitgegaan van ieders unieke bouw en mogelijkheden, leerde ik mijn lichaam te voelen en bewust te aan- en ontspannen. Ik werd aan het werk gezet; fysiek, mentaal en emotioneel. Dankzij de yoga training ging ik mijn lichaam echt bewonen. Het bewustzijn in mijn lichaam verdiepte. Mijn innerlijke wereld openbaarde zich aan mij. "Own your body, go beyond it", zei Anat altijd. Al mijn harde werk op de mat bracht alles tot leven. Ik begon sterk te worden, diep te voelen en veerkracht te ervaren. Ik begon emoties daadwerkelijk te voelen in mijn lichaam in plaats van ze te beleven als vage schimmen in mijn hoofd. Het leven werd kleurrijker dankzij Yoga. En uiteindelijk ook heel vreugdevol. Een vreugde waar ik intuïtief altijd naar zocht. Een vreugde die altijd al beschikbaar was, onder alle laagjes van gedachten en belemmeringen die ik voor mezelf had gecreëerd. En door die van mij af te werpen kreeg ik energie voor 10.

Reis door de binnenwereld

Ik ben nu 37 en het moment van doorbraak is 12 jaar geleden. Mijn reis van bewustzijnsverdieping zal nooit eindigen maar verandert wel van gedaante. Er zijn nieuwe doorbraken en nieuw inzichten die mij verder brengen in het hart. Yoga beleef ik nu veel meer buiten de mat, als een continue verplaatsing van de aandacht naar de adem en het hart om daar de volheid van het nu te ervaren. Mijn practice leeft in mijn moederschap, waarin ik mezelf toewijd aan geweldloze communicatie en met volle aandacht aanwezig zijn in het hier en nu. 

 

Sinds 2018 zijn plantmedicijnen en ceremonies in mijn leven. Ik ga verder op het pad van bevrijding, overgave, compassie en het vieren van het leven, in al haar gedaanten. Het gaat nu over creatieve bloei. Plant medicijnen hebben mij geopend voor muziek en zingen. Ze leren mij dat ik geen muziek maak, maar dat muziek door mij heen kan bewegen, als ik uit de weg stap. Het pad van de planten brengt eindeloze inspiratie en verlangen om de essentie van het bestaan te ervaren. En die ervaringen probeer ik te vertalen in mijn yogawerk. Waar gaat het ons werkelijk om in het leven? In iedere les, retraite en ceremonie probeer af te stemmen op de mensen er zijn. Om hen zo goed mogelijk van dienst te zijn en een container van ruimte te creëren waarin ieder heling en inspiratie kan vinden, zichzelf kan uiten en vol tot zijn recht kan komen.

 

Ik ben dankbaar voor al mijn teachers en healers. Het zijn er velen. Anat Geiger, mijn grootste teacher. Paul Grilley, haar leraar. Dr. Hiroshi Motoyama, zijn leraar. Ik ben dankbaar voor Deva Yama, teacher van het hart en van de planten, van la memoria. En haar teacher Don Jose Campos. Ik ben dankbaar voor Ram Dass, Krishna Das, Alan Watts... so many more. Thank you thank you thank you..

 

Mijn achtergrond

Ceremony

Ceremonies, retraites | Deva Yama | 2018-heden

Dieta | Don José Campos | 2022

 

Opleiding Functional Yoga (2011-2015, Amsterdam)

Vinyasa 200hr | Johan Noorloos, Marcel van de Vis, Anat Geiger

Yin Yoga & Chakra's 200hr | Anat Geiger en Marcel van de Vis 

Vinyasa verdieping 200hr | Anat Geiger en Marcel van de Vis 

Yin Yoga & Chakra's 200hr | Anat Geiger en Marcel van de Vis (assistent 2016)

 

Yoga Trainingen (2013-2020)

Yang Flows, Yoga Nidra & Shoulder Anatomy | Jo Phee 2019

Yin Yoga Module 1: bones, muscles & poses | Paul & Suzee Grilley 2019 

Module 1 Svastha Yoga Therapy | Dr. Günther Niessen & Dr. Ganesh Mohan 2015

Modules Prana Vinyasa Flow | Shiva Rae & Simon Park | 2014 & 2015

Yin Yoga 50hr | Jose de Groot (Yogatreat) 2013

 

Universiteit van Amsterdam

Master of Education & Child Development (eerstegraads bevoegdheid) (2011)
Master of English Language & Culture (2010)
Maatschappelijk werk & Dienstverlening (2009)